3 Nisan 2008 Perşembe

Tuncay'lı Middlesbrough


Yeni adıyla Tuncay'lı Middlesbrough beklentilerin altında bir sezon geçiriyor. 2006'da UEFA'da final oynamışlardı. Bu sezon ise ligin bitimine 6 hafta kala 13. sıradalar. Düşme hattının 8 puan üstünde.

Her pozisyondan sonra oyuncularını alkışlamayı görev edinmiş Southgate, sezon başından beri farklı şeyler deniyor. Ama bir türlü istediği kıvama getiremedi takımı.

Kaleden başlayalım. Adını söylemesi zevkli adam olan Mark Schwarzer garip bir sezon geçiriyor. Devleştiği maçlar da oldu, çok saçma goller yediği de. Güven vermiyor bana çok. Ama kadrodaki en iyi kaleci o şu anda.


Defans ise bir garipti. Woodgate sakatlıklardan sonra futbolu unutmuş gibiydi. Çok ağırdı ve amatörce hatalar yapıyordu. Tottenham'a yolladılar da kurtuldular. Yanında oynayan David Wheater ise seneye, en geç iki sene içinde 4 büyüklerden birine gider. '87 doğumlu, fiziği gayet yerinde, kademeye iyi giriyor, oyunu iyi okuyor. Yanında Huth veya Pogatetz oynuyor. Chelsea'deyken de Huth'u beğenmezdim, burada da beğenemedim. Gerçi çok fırsat bulamadı ama çok düz bir oyuncu. Middlesbrough üstlere oynamak istiyorsa Wheater'ı elinde tutup, yanına iyi bir stoper bulmalı.

Orta saha ise en sorunlu bölgesi takımın. Sol kanatta değişmez isim Stewart Downing var. Takımın en değerli oyuncusu, milli takımda da oynuyor. Sezon başında Tuncay'ı sağ kanatta deniyordu Southgate. Bir türlü istediği verimi alamadı. Ara sıra Boateng'i denedi ama Boateng kesinlikle kanat oyuncusu değil. Transferin son günü alınan Gary O'Neil oynuyor artık sağ kanatta. Fakat o da istenen performansta değil. Kanat bindirmelerini hiç alamıyorlar sağ taraftan.



Orta sahanın ortasında Boateng-Rochemback-Arca-Cattermole dörtlüsü arasında tercih yapılıyor genelde. Baştan söylemek gerek, Rochemback bu takımın her şeyi. Çünkü orta sahada topu alıp, takımı hücuma doğru paslarla çıkarabilen tek oyuncu kendisi. Boateng, sadece fizik güce dayalı, tekniği son derece zayıf bir oyuncu. Makelele ile kardeş olduklarını söyleseler inanırım. Arca'da ise aldığı her topu geri dönüp defansına atma hastalığı var. Cattermole ise altyapıdan yetişmiş genç bir futbolcu. Ve henüz oyun kurucu sorumluluğunu alabilmiş değil. Ama potansiyeli var.

Bu arada Boro'nun resmi sitesinde (birisi lütfen şu sitenin fon rengini değiştirsin, sitede gezmek gözlere işkence resmen) "Orta sahanın ortasındaki ikili kim olmalı?" şeklinde bir anket var ki, %25 gibi bir oranla "Boateng-Shawky" ikilisi açık ara farkla önde. Ama kim bu Shawky, bilen beri gelsin. Bu sezon sadece 4 maçta oynamış. Haliyle hiçbir maçına rast gelemedim, izleyemedim. Bilgisi olan varsa yoruma eklesin. Bana göreyse takım tek forvete düşüp iki ön libero olarak Boateng-Arca-Cattermole üçlüsünden ikilisi seçilip, önlerine de Rochemback koyulmalı.


Forvete geldiğimizde ise bir türlü oturmamış bir yapı görüyoruz. Southgate sezon başından beri bir sürü kombinasyon denedi burada. Mido-Aliadiere-Tuncay arasından tercihini yapmaya çalışıyordu (Yakubu sezon başında birkaç maç oynayıp Everton'a transfer oldu). Bunlara devre arasında beklenen transfer Afonso Alves eklendi. Hollanda'da leblebi gibi gol atan oyuncu, İngiltere'de daha gol atmayı başaramadı. 12 milyon £'luk bonservisi ile overrated bir oyuncu olup olmadığı çok tartışıldı, şimdiye kadar bu iddialara da cevap verebilmiş değil.

Mido kalça kemiğinden ameliyat olduğu için sezonu kapattı. Forvetler arasında en güçlüsü, haliyle ileride en çok top tutabileniydi. Ama sakatlıklar yüzünden oynayamadı istediği kadar. Aliadiere Arsenal'de, kupa maçlarında Liverpool'a karşı oynadığı oyunu çok arattı. O maçlarda oynadığı oyunla iyi pazarladı kendini. Fakat bu sezon sahada oraya buraya koşmaktan fazlasını yapamadı, ligde sadece 4 golde kaldı. Tuncay'ı ise anlatmaya gerek yok. Saha dışındaki alışma süreci biraz sancılı geçti muhtemelen, bu da sahaya yansıdı. Ne zaman ki ortama uyum sağladı, saha içinde de kendine güveni geldi, Fenerbahçe'deki Tuncay'a döndü. İngilizce öğrenmek için haftada 2-3 ders aldı evinde. Şimdi söylenenleri anlayabiliyormuş. Yavaştan İngilizce demeç vermeye de başlamış. Downing ile birlikte takımın en çok gol atan oyuncusu ligde. 6'şar golü var ikisinin.

Bitime 6 maç kala Boro rahat gibi. Düşmeyecekler muhtemelen. Ama Southgate hiç rahat olmayacak. Kellesini isteyen çok olacaktır. Zorlu bir yaz onu bekliyor.

Hiç yorum yok: