22 Aralık 2008 Pazartesi

Galatasaray'da Transfer...

Galatasaray'da ligin ikinci yarısı için transfer gündemini meşgul eden 1 numaralı oyuncu...





19 Aralık 2008 Cuma

Estadio da Luz'da Headbang

FC METALIST KHARKIV

14 Aralık 2008 Pazar

Şampiyonlar Ligi Ezeli Puan Durumu

...güncellemesi.

2008/2009 Grup Maçları bitimi sonrası oluşan puan durumu.

Koyu renkli takımlar yoluna devam edenler tabi ki.

Durumda bir değişiklik yok. Yıllardır envai çeşit başarıyı tatmış olan kulüpler yine firesiz yollarına devam ediyor.

Türk takımları 24, 36 ve 48'inci sıralarda görülüyor.

Bu sezonun en büyük çıkış yapan takımı Anorthosis oldu. İlk katılışta 6 puan alınca, alt sıralarda 20 takımı birden geçiyorsunuz...

Real Madrid 2. sırada. Biraz yaklaştı bu sene United'a ama, o liderliği geri almak kolay değil.

Roma da bu sene ciddi çıkış yaptı. Sırf en son aldığı galibiyetle zaten tek hamlede B.Leverkusen, Rosenborg, Olympiakos ve Galatasaray'ı geçti.

Son 16'ya kalan takımlar içinde bugüne kadar hiç Çeyrek Final görememiş olan tek isim Sporting Lizbon. Bakalım onlar bu sene oraya "1"i yazdırabilecekler mi...

...ve haydi Kosice, haydi Levski Sofya...O "0"ları silin oradan artık...Bekliyoruz.

(resmin üstüne tıklayın ki büyüsün, rahat okuyun)

12 Aralık 2008 Cuma

Kalli - Lincoln - Skibbe

Fanatik Gazetesi, Lincoln'ün Kalli ile birlikte ve Skibbe ile birlikte geçirdiği dönemlerde gösterdiği performanstaki farklılık hakkında bir yazı yazmış. O yazıda iki farklı dönem için iki fotoğraf kullanmış. Çok güzel fotoğraf seçimleri, alt alta koyunca yazıya gerek bırakmıyor.

Bu çalışmayı burada konuk etmek istiyorum...

9 Aralık 2008 Salı

uefa.com Team of the Year 2008

uefa.com 2008 Yılın Takımı oylaması başlamış.

60 futbolcu ve 5 teknik direktör arasından seçim yapıyoruz.

Adaylar arasında Hamit Altıntop, Mehmet Aurelio, Daniel Guiza ile Luis Aragones ve Fatih Terim de var...

http://www1.uefa.com/fanzone/TeamOfTheYear/index.html

6 Aralık 2008 Cumartesi

Fantastik Futbol Edebiyatı 2

Fantastik futbol edebiyatı konusunda gerçekten çok ilerledik...

İşte yepyeni bir öykü:

HERTHA Berlin’i 1-0 yenerek UEFA Kupası’nda 3. tur vizesini alan G.Saray, takım halinde çok başarılı bir futbol sergiledi ama oyunculardan biri Türkiye’ye geldiğinden beri en parlak performansını sergiledi: Cassio Lincoln.. Aynı Lincoln, Hacettepe maçında rakip 9 kişi kaldıktan sonra topu ayağında 5 kez sektirerek büyük tepki toplamıştı.. Aslında sadece Hacettepeliler değil, takım arkadaşları bile Lincoln’ün bu hareketine tepki gösterdi.. Bunların başında da takım kaptanı Ümit Karan geliyordu.. Ali Sami Yen Stadı’nın soyunma odasında sıcağı sıcağına yaptığı Almanca uyarı, Lincoln’deki patlamanın en büyük sebeplerinden biri olarak gösteriliyor..

‘TÜRKİYE’DE BU OLMAZ’

BU tip çıkışları pek yapmayan, ancak Lincoln’e bağırarak “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” misali tüm yabancı futbolculara mesaj vermeyi hedefleyen Karan maç sonrası şu konuşmayı yaptı: “Rakip 9 kişiyken tribünlere oynamak da ne demek? Türkiye’de yazılı olmayan kurallar vardır. Rakiple böyle dalga geçilmez. Eğer dalga geçeceksen bunu her maç yap. Sami Yen’de aslan kesiliyorsun, deplasmanda yoksun. Bu nasıl iş? Deplasmanda doğru dürüst maç kazanamıyoruz. Aynısını Berlin’de yap, görelim.. Hadi takım arkadaşlarınızı pas geçtiniz, bari aldığınız paranın karşılığını vermek için oynayın. Rakipleri de tahrik etmeyin.”

ÜMİT’İN bu sözleri soyunma odası duvarlarında yankılanırken, başta Lincoln olmak üzere bütün yabancıların kafalarını öne eğdiler ve yanıt vermediler.. Diğer arkadaşlarının da “Öyle bir hareket yaptın ki, affı yok.. Karşı takım zaten 9 kişi kalmış, biri gelip sana tekme atsaydı, sakatlansaydın ne olacaktı? Bu hareketlerin takıma faydası yok” diye uyardıkları Lincoln ise “Türkiye’deki gelenekten haberim yoktu.. Bu kadar tepki alacağımı tahmin etmiyordum.. O kadar keyifli oynuyordum ki, bunu tribünlerle paylaşmak istedim.. Berlin’de kendimi bütün futbol kamuoyuna affettireceğim” karşılığını verdi.. Nitekim, Berlin’de sahada sanki başka bir Lincoln vardı.. G.Saraylı futbolcular Berlin’de Lincoln’ün performansı için “Darısı diğer deplasmanlara!” dileğinde bulundular..

İmza: VATAN

2 Aralık 2008 Salı

...ve logomuz da geldi



...bu da özeti.

2009 UEFA Kupası Finali için İstanbul'dayız



Bugün şehrimiz İstanbul'da yapılacak bir törenle 2009 UEFA Kupası Finali için özel olarak hazırlanmış logo ve görsel kimlik çalışmaları tanıtılacak.

2005 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'nden sonra bu güzelliği ikinci defa yaşayacağız.

Bakalım nasıl bir şey çıkacak, merakla bekliyoruz.


...Şampiyonlar Ligi Finali için de Roma'da.

...ama ondan önce, 2009 Şampiyonlar Ligi Finali / Roma için hazırlanmış logoyu da bir hatırlayalım.




21 Kasım 2008 Cuma

FUTBOLU RAHAT BIRAKIN

Hakem değiştirenler, hakem eleştirenler, "sesini yükseltmesini bilenler", "çirkin oyunların parçası olmayanlar"...

Bir elinde çakmak bir elinde körük, karşısına geçip "yangın var" diye bağıracak objektif arayanlar...

Futbolu rahat bırakın.

RAHAT BIRAKIN !

17 Kasım 2008 Pazartesi

Dünyanın En Kafası Karışık İnsanı


Hakan Şükür İtalya'ya giderken havaalanında gazetecilere açıklama yapmış.

Fanatik Gazetesi'nde yayınlandığı şekliyle aynen buraya aktarıyorum.

Adam, dünyanın en kafası karışık insanı.

O kaçırdığı golleri de bu yüzden kaçırdı zaten hep. Kendisi anlatıyor Unutulmaz Maçlar DVDsinde...."Beni tanıyanlar bilirler, 'golün güzelini arama, gol goldür' derler, ama ben detaycı bir insanım, güzel gol olsun, köşeye gitsin diye kaçırdığım çok gol olmuştur" diye söylüyor...Kendi ifadesi bu.

Neyse. Şu açıklamasını okuyun. Dünyanın en kafası karışık adamı değil mi bu?

"İnsan ara verince oynama şevkini kaybediyor. Önümüzdeki günlerde televizyon ekranlarında da olabilirim. Benim artık futbol oynama ihtimalim eğer oynamak istersen Dubai'de oynayacağım. Önümüzdeki seneden itibaren antrenörlük yapmak istiyorum. Jübile yok. Ama daha önce futbolu bırakmış diğer arkadaşlarımızla beraber inşallah bayram havasında, Ali Sami Yen ya da Olimpiyat Statlarında jübile olur''

17 Ekim 2008 Cuma

Fantastik Futbol Edebiyatı

Fenerbahçe eğer Patrick Vieria transferi gerçekleşirse Mondragon'dan vazgeçip yerli kaleciye yönelecekmiş.

Öykünün tamamı şöyle:

F.Bahçe ocak ayındaki transfer harekâtı için çalışmalarını gizlilik içinde sürdürürken, sol kanada Guardado, kaleye de Mondragon'un aday olmasının ardından ön libero için düşünülen isim de ortaya çıktı. Josico ve Maldonado'dan verim alınamaması üzerine, bu bölgeye transfer edilmesi planlanan ilk ismin Patrick Vieira olduğu öğrenildi. Kulübü İnter'de
sıkıntılı olduğu bilinen ve sezon başında Sunderland'a satılması gündeme gelen Vieira için Fenerbahçeli yöneticilerin büyük bölümünün, "Vieira dünyanın en iyi ön liberolarından biri. Onu alırsak bu mevkide hiçbir sorunumuz kalmaz. Üstelik fiyatı da çok astronomik değil. Biraz yaşı fazla ama bizde 2-3 yıl rahatlıkla oynar" şeklinde görüş bildirdikleri kaydedildi.

Teknik direktör Aragones'in de Vieira'yı istemesi üzerine F.Bahçe'de kollar sıvandı. Senegal asıllı Fransız vatandaşı olan Vieira için işadamı Celalettin Bilgiç'in temaslara başladığı vurgulandı. Bilgiç'in, İnter kulübü yetkilileriyle yaptığı ilk görüşmenin olumlu geçtiği öğrenildi. İtalyan yöneticilerin "Eğer F.Bahçe Vieira'yı istiyorsa oturur konuşuruz. Şartlarda anlaşırsak neden olmasın" dedikleri ifade edildi. İnter'le 2010 yılının haziran ayına kadar sözleşmesi olan tecrübeli futbolcunun ise Türkiye'ye gelmeye şimdilik pek sıcak bakmamasına rağmen, ikna edilmesinin zor olmayacağı belirtildi. Vieira transferi gerçekleşirse, kontenjan sorunu nedeniyle kalede Mondragon'dan vazgeçilip yerli veya gurbetçi kaleciye dönülecek.

imza: FOTOMAÇ

9 Ekim 2008 Perşembe

7 Ekim 2008 Salı

Skibbe'nin Demokrasi Gömleği

Michael Skibbe'nin yaptığı açıklamaların satır aralarını okuyorum...

Hocam Arda ile Kewell'ın kanatları kullanma şekli hakkında ne diyeceksiniz? Arda'nın sol kanatta oynamadığı için sıkıntı yaşadığı söyleniyor?

Biz Arda ile Kewell'a gerektiğinde maç içinde pozisyon değiştirme özgürlüğünü verdik. İkisi bence bunu doğru zamanda yapmayı becerebilecek kalitede oyuncular.

Servet ile Meira'nın ileri çıkışları?

Biz duruma göre hangisinin ileri çıkarak topu oyuna sokacağı kararını kendilerine bıraktık.

Bursaspor maçında Yusuf için önlem almadınız?

Biz planımızı pozisyon gereği kim kendisine yakınsa onun alanı kapatması üzerine kurmuştuk.

* * *

Doğrudur.

İlgiyle izliyoruz.

Skibbe şu anda gerçekten çoğu uluslararası kaliteye sahip olan oyuncularla çalışıyor, onun için haklıdır.

Hayır, öyle olmasaydı buradan başka bir yere bağlayacaktım;
Faruk Süren'in Galatasaray Dergisi'ne verdiği röportajda söylediği bir söze:

"Bizde yabancı antrenör kullanacak altyapı henüz oluşmadı."

İnşallah Faruk Süren'in bu inanılmaz derecede zihin açıcı sözünü bir gün başka bir yazının konusu yaparız...

4 Ekim 2008 Cumartesi

Konsantrasyon

Futbolda bazı takımlar bazı takımlardan iyidir; daha yetenekli oyuncuları vardır, kadrosu daha geniştir, fiziken daha iyi çalışıyordur, sahada yapacaklarını daha iyi ezberlemiştir, hocası daha beceriklidir vs. vs. vs...

Önce daha iyi olan takımın karşısındakini yenmesi beklenir. Diğer sonuçlara ondan sonra bakılır; gerçekleşirse de sürpriz olarak değerlendirilir.

Fakat maçlarda bazen öyle skorlar oluşur ki, "Tamam rakip iyiydi ama bu kadar da olmaz, burada başka bir şey var" dersiniz. Olayın iyi takım - kötü takım farkını aşmış olduğunu maçı izlememiş olsanız bile anlarsınız zaten. Kaldı ki maçı izleseniz de göreceğiniz şey büyük ihtimalle, mağlup olan takımının 90 dakika boyunca ne yapacağını şaşırmış halde sahada dolanmış olduğu, oyuncuların bırakın sahada doğru pozisyon almayı, çoğu zaman önüne gelen topa bile ayağını uzatamaz halde bulunduğu olacaktır.

Burada işte, maçın skor tabelasını "takım psikolojisi" yazmıştır. Açıktır bu.

Son iki sezonda Türkiye'de yaşadığımız üç olayı hatırlayalım. Üç maçı, ve o maçların hangi olayların ertesine denk geldiğini...

* * *

UEFA Kupası. Galatasaray, Bayer Leverkusen'le Ali Sami Yen'de yaptığı ilk maçı 0-0 berabere bitirmiş. İkinci maçtan önce ligde deplasmanda Konyaspor maçı var. Şubat ayının tam ortası. Konya yolları kapalı. Saha kar altında. Konyaspor maçı ertelensin mi ertelenmesin mi tartışmaları içinde Galatasaray Konya'ya gidiyor. Maç gününe kadar erteleme yapılıp yapılmayacağına karar verilemediği için, prosedür gereği erteleme kararı verme yetkisi Federasyon'dan maçın hakemine geçiyor. Hakem maç günü çıkıp, maçı bir sonraki güne erteleme kararını veriyor. "Vay efendim saha buz kaplı, beton gibi, Galatasaray'ı kırdırdınız, çocukları harcadınız, bu takımı buraya getirttiniz, baştan söyleyecektiniz, şimdi hepsi sakatlanacak" muhabbetleri başlıyor.
Saha zar zor temizleniyor, maç ertesi gün gündüz oynanıyor. Galatasaray maçı kazanıyor, ama Uğur Uçar rakibiyle çarpışıp diz kapağını kırıyor. "Oyuncular sakatlanacak" ezberi var ya; karla buzla hiç alakası olmayan bir pozisyon olmasına rağmen o sakatlık da zemine bağlanıyor çoğu kişi tarafından.
Oyuncular artık iyice, okulu tatil olmayıp servisle yolda kalan ilkokul öğrencisi psikolojisinde.
Bir yönetici çıkıp yönetemiyor bu krizi.

Kalkılıp Almanya'ya gidiliyor. Leverkusen rövanşı.

Sonuç:
Bayer Leverkusen 5 - 1 Galatasaray

* * *

2007/2008 Sezonu. Ligde oynanacak bir Fenerbahçe-Beşiktaş maçı. Bu maçtan 3 gün sonra Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş'ın Liverpool'la, 4 gün sonra da Fenerbahçe'nin PSV Eindhoven'la maçları var. Yine bir "Maç ertelensin" muhabbeti başlıyor. "Yahu biz bu muhabbeti 10 sene öncesinde bıraktık sanıyorduk" diyoruz. Sinan Engin bırakmamış işte, kendisi 20 sene öncesinde takılıp kalmış vaziyette olduğu için..."Türk futbolcusu 3 günde bir maçı kaldıramıyor" ona sorarsanız. Ertuğrul Sağlam da ona karşı çıkıp medyayı susturamıyor, gereksiz bir tartışma ortamı içinde Kadıköy'de çıkıyor iki takım sahaya.
Maçın bitmesine yakın Fenerbahçe 2-1 önde. Son saniyede, hakemin önceden faul düdüğü çaldığı bir pozisyonda, oyuncular düdüğü duymadıkları için devam ediyorlar ve Beşiktaş "golü" atıyor. Önceden düdük çalınmış olduğu için gol diye bir şey yok tabi ortada. Fakat olayın adı "Hakem golümüzü vermedi" oluyor; veya şöyle diyelim, Demirören yönetimi kendisine sarılacak "hakem golümüzü vermedi" adında müthiş bir dal buluyor.
Maçtan sonra Sinan Engin başkanla konuştuğunu, bir sonraki lig maçına PAF takımla çıkmaya karar verdiklerini ve ligden çekilmeyi düşündüklerini, yönetim kurulunun toplanıp bu yöndeki kararı belirleyeceğini açıklıyor.
Ertuğrul Sağlam da dirayetli olup takımı bu tartışmaların uzağında tutamıyor.
...ve Beşiktaş futbol takımı için lig bitiyor!

Takım, hocası gelmeyip dersi boş geçtiği için bahçede top oynayan lise öğrencileri havasında uçağa binip gidiyor İngiltere'ye.
Şampiyonlar Ligi'nde Anfield deplasmanı.

Sonuç:
Liverpool 8 - 0 Beşiktaş

* * *

Bu sezon. Beşiktaş ligde İstanbul Büyükşehir Belediye Spor ile oynayacak. Bundan 5 gün sonra da UEFA Kupası'nda Metalist Kharkiv ile İstanbul'da 1-0 kazandığı maçın rövanşında Ukrayna'da karşılaşacak.
Büyükşehir Belediye Spor maçı 1-1 bitiyor. Maçta Beşiktaş'ın 2 tane "gol olduğu iddia edilen" pozisyonu var.
"Hakem golümüzü vermedi" battaniyesi yine örtülüyor Beşiktaş futbol takımının üstüne.
Takımı yöneten adam Ertuğrul Sağlam. Demesi lazım ki "Kalkın yok öyle bir şey. Bugün çalışmak günü bizim için, kalkın!"
Ama olmuyor. Ukrayna soğuk memleket.

Sonuç:
Metalist Kharkiv 4 - 1 Beşiktaş.

Beşiktaş UEFA Kupası'nın dışında!

* * *

Şimdi sanılmasın ki ben bu anlattığım maçlarda bu sonuçların alınmasının sebebi olarak sadece psikolojik gerilimleri görüyorum. Bu tabi ki olamaz.

Ben yalnız diyorum ki, futbolda da hayatta da psikolojinin önemi asla yadsınamaz.

Tugay Kerimoğlu


Hoca istikrarı, kişisel gelişim ve İngiltere demişken, kaç zamandır aklımızda olan bir konuya da kısaca değinip geçelim.

Şu anda kanımca yerküre üzerinde futbolu en iyi bilen Türk vatandaşı Tugay Kerimoğlu'dur!

Bunun böyle olduğuna inanıyorum. Böyle olmalı. Ondan başka kimse teknik/taktik futbol eğitiminin ve uygulamasının merkezlerinden olan bir yerde bu kadar uzun süre bulunup, oyunun saha içi yönetiminin gerçekleştirildiği mevkide üst düzey görev yapmadı.

Tugay futbolu bıraktıktan sonra hocalık yapmayı seçecek mi bilmiyorum. Ama seçerse Türk futbolunun gördüğü en büyük hoca olabilir gelecek 30 yıl içinde.

Hoca olmayı seçmezse de mutlaka yine futbolun içinde kalmalı. Hangi görevi alırsa alsın, Türkiye tarihinde o görevi yapanların içinde en iyisi olacağından eminim.

Hoca istikrarının getirebilecekleri

"Oyuncunun gelişmesi için hoca istikrarının olması lazım"
İbrahim Altınsay

İbrahim Altınsay'ın son derece zihin açıcı yorumları var, bu da onlardan biriydi.
Devamında da şunu hatırlattı Altınsay;
Manchester United'ın meşhur son 20 yıllık kadrosundan bir sürü hoca çıktı.
Orada tabi artık hocanın kalitesi tavanda olduğu ve hoca istikrarı da olabilecek en yüksek noktaya çıktığı için, oyuncular "oyuncu olarak" gelişme işini de aştı, hoca olmaya başladılar teker teker.

3 Ekim 2008 Cuma

Son İki Sezonun UEFA Kupası Torbaları...

Merhabalar.

2008/09 Sezonu UEFA Kupası grup kuraları için torbalar belli oldu.

Bu sezonki UEFA Kupası'nın geçen yıllardakilerden daha güçlü olduğu her yerde konuşuluyor.
Ben de katılan takımların kulüp katsayıları üzerinden bir karşılaştırma yapmaya karar verdim.
Bu sezonun ve geçen sezonun katılımcılarının kulüp katsayılarını bir karşı karşıya getirelim istiyorum.

İşte...Solda bu sezon, sağda ise geçen sezonki UEFA Kupaları...


Her renk değişimi bir alt torbaya geçişi ifade ediyor.

Kulüp katsayısı biliyorsunuz kulüplerin son 5 yıldaki performansları üzerinden hesaplanan bir değer.
Bunu bir objektif değerlendirme kriteri olarak kabul etmemiz lazım tabi şu karşılaştırmayı yapabilmek için.

Benim bu tabloda ilk gözüme çarpan, üçüncü torbalar bitene kadar iki yılın birbirinden tamamen kopmuş olduğu ve bu yılın 3. torbasının geçen yılın 2. torbası, bu yılın 4. torbasının da neredeyse geçen yılın 3. torbası seviyesinde görüldüğü.
Son torbalarda bile belli bir fark görülüyor. Bu yılın son torbasında kulüp katsayısı 10.000'ın üzerinde 6 takım varken, geçen yılın son torbasında bu özelliğe sahip 2 takım var.

Bilemiyorum bu karşılaştırma bize ne kadar fikir verir...

Galatasaray - AC Bellinzona

Galatasaray - AC Bellinzona maçını izledim. Hiç teknik-taktik yoruma girmek istemiyorum. Galatasaray hiç kendini sıkmadı. Biliyorum, kendini sıkmamak sahaya tabure atıp oturmakla olmaz; sakin sakin top dolaştırıp, bulduğu deliklerden girip golleri atmakla olur ama, yine de Galatasaray bu akşam "yürüyerek kazanmayı" tercih etti. Onları seviyor ve kararlarına saygı duyuyoruz.

Tüm akşamı özetleyebilecek muhteşem bir detayı Lig TV yakalamış, onu sizlerle paylaşarak yazıyı noktalamak istiyorum :)


"Çekirdek Team"


Galatasaray'da sakatlığı nedeniyle forma giyemeyen futbolculardan Sabri, maçı birlikte izlediği Kewell'a çekirdek yemeyi öğretti.

Sabri, Kewell'a çekirdeği nasıl yiyeceğini uygulamalı olarak anlatırken, Avustralyalı futbolcu bu dersin ardından çekirdeği afiyetle yedi. Kewell'ın zaman zaman çekirdeği yemekte zorlanması ve eliyle açmaya çalışması da dikkati çekti.

1 Ekim 2008 Çarşamba

Yeni Açık Alt

Galatasaray - AC Bellinzona maçının biletleri 23 Eylül günü satışa çıktı. Bugün 1 Ekim. 9 gün olmuş. Bugün bakıyorum, biletler henüz bitmemiş. Tek bir yerde bilet kalmış:
Yeni Açık Alt!

Eski stada yeni adet. Bir süredir Galatasaray yönetiminin hiçbir şekilde anlam verilmesi mümkün olmayan bir politikası. Yeni Açık Üst tribün ile Yeni Açık Alt tribünlerin bilet fiyatlarının aynı olması. Yaşlı Ali Sami Yen'de Yeni Açık Alt'ta maç seyredilmez. Oraya bilet satabilmeniz için iki yolunuz var:
1-Oranın biletlerini daha ucuza satmak. (eskiden olduğu gibi)
2-Üst-Alt diye ayırmadan tüm Yeni Açık'ı tek kategoride toplamak
,ki insanlar yine maçı Üst'te seyredebilme umuduyla alsın biletini. (yine eskiden bazen yapıldığı gibi)
Başka türlü Alt'ın bileti bitmez.

Türkiye'de bir ezberdir: Galatasaray seyircisi maça gelmiyor.
Evet, seyircinin maça gelmediği çok olmuştur, ama Yeni Açık Alt'ın durumunun da bu ezberin oluşmasında büyük katkısı vardır. Yeni Açık Alt ya dolmaz, ya da oradan bilet alanlar maçı adam gibi izleyebilmek için koltuklara oturmayıp yukarıdaki koridor alanında toplanıp birbirlerinin omuzları üzerinden ayakta izlerler, en alt koltuk sıraları sürekli boş kalır.
Canlı yayın sırasında takım atak yaparken kalenin arkasından doğru Yeni Açık Alt'ı boş gören yorumcu da yorumunu ekrana yapıştırır: Galatasaray seyircisi maça gelmiyor.

Tüm stad tıklım tıklım sadece Yeni Açık Alt bomboş durumdayken, televizyondaki yorumcunun "Stadda beş bin kişi var" dediği görülmüştür.
Bütün stad dolu olduğu halde sadece bir tribün grubunda kimsenin olmaması başlıbaşına bir gariplikken, yorumcumuzun 24000 kişilik ve 8'de 7'si dolu bir stada 5000 kişi koymuş olması da ikinci bir gariplik olarak birincinin üzerine tüy diker.

Onun için...bu konuya bu gözle bakıp çözüm üretmek lazım diye düşünüyorum.

Ha, kesin çözüm Yeni Ali Sami Yen'in bitmesi mi olacak, onu da göreceğiz.

30 Eylül 2008 Salı

Kayıp Sezon


Josico, Aurelio kadar tekniğe sahip bir oyuncu çıkmazsa; Deivid de geçen sezonun da üstünde bir performansla dönmezse 2008-2009 sezonunun Fenerbahçe için başarısız bir sezon olacağı 1.5 ayda belli oldu. Transfer ve teknik direktör seçiminde bir politika oluşturamayanlara hayırlı olsun.

Olamaz, yine mi!?


Euro2008 Grup Kura Çekiminde İsviçre'nin rakibi olarak torbadan Türkiye'nin çıktığı an.

Emre Aşık

"Yedeklerle bile bu ligde şampiyon oluruz."

Emre Aşık'tan kendine güven dolu bir açıklama.

29 Eylül 2008 Pazartesi

Okay Karacan

"Hani televizyonlarda diyorlar ya, 'Stadyum keyfini evinize getiriyoruz' diye...Aslında ev keyfini de stadyuma götürmek lazım..."

Galatasaray - Konyaspor

Ben tribün organizasyonlarının içinde olan bir adam değilim, veya taraftar gruplarının. Olmayı da çok sevmiyorum. Alpaslan Dikmen'i sıradan bir taraftar ne kadar tanıyabilirse o kadar tanıyorum, Kapalı'da izlediğim maçlardan sima olarak, bir de Discovery Channel'da yayınlanan Football Hooligans International programında Galatasaray adına konuşmuştu, oradan.
(ki hiç beğenmediğim; objektiflikten uzak, "futbol taraftarı şiddet yaratır" önkabulüne yakın bir programdı, belirteyim)

Ölümüne çok üzüldüm. Ardından kendisi hakkında söylenenler içinde en çok önemsediğim, onun Galatasaray içinde bir "köprü" olduğu yolunda olanlardı. Bunu burada tarif edecektim ama vazgeçtim, ekşisözlük'ten xetex adlı üyenin yazısından alıntı yapacağım. Yazara da bir selam gönderiyorum...

Galatasaray'lıların abisi. hatta yaşı aynı olanların bile çoğunun sanki öz abisi. tribunde bir köprüydü alpaslan abi. zengin ile fakir arasında, liseli ile lisesiz arasında, anadolu ile istanbul arasında, iyi ile kötü arasında, okumuş ile cahil arasında, kapalı ile açık arasında, taraftar ile yönetim arasında, sarı ile kırmızı arasında. galatasaray köprüsüydü adı. ben onu ne zaman görsem ya birinin sorununu dinliyor olurdu, ya birine yardım ediyor ya da haytalık yapanlara "akıllı olsanıza" diye laf yetiştiriyordu. senelerce ali sami yen'in eşi fahriye yen bakım yurdunda yaşarken bizi her hafta rutine baglatıp ziyaretine götüren de oydu, metin oktay'ı taraftarlarca ziyarete gidelim yalnız bırakmayalım diye çığır açıp gelenekselleştiren de oydu, ultraslanı üniversitelere taşıyıp dev bir organizasyon kuran da oydu, bizi galatasaraylı herşey müptela eden de oydu ve en çok da binlerce dostluğa sevgiye arkadaşlığa sebep olan oydu.

tribünde yanyana oturan zıt kutupların birbirlerine "o da galatasaraylı! o da benden" diye bakmasında kilometre taşıydı.

Pazar günü Ali Sami Yen Stadyumu hayatının en sessiz gününü yaşadı. En hüzünlü gününü de.
Lütfen biri bana söylesin, bu tribün bir daha bu kadar siyah olabilir mi?



Açık, Kapalı, Numaralı simsiyah, ve sahadaki takımın elinde bir pankart.
ekşisözlük'teki arkadaşımız doğru yazmış.

Hepimizin başı sağolsun.

* * *

Sahaya girersek...Herkesin söylediği "iki devrede iki farklı oyun" sözü doğru. Devre arasında Skibbe'nin oyuna müdahaleleri var, değişikliği yaratan 2 numaralı faktör bu.

1 numaralı faktör ise, ikinci devrede takımdaki yardımlaşmanın çok yukarılarda bir seviyeye çıkması, konsantrasyonun inanılmaz derece artması ve bunun sonucu olarak da ayakların çok "ayarlı" hale gelmesi (kısa ve uzun paslardaki isabet, keskinlik ve akıcılıktan bahsediyorum).

Takımdaki bu psikolojik değişimde de Skibbe'nin katkısı elbette vardır. Dolayısıyla bu maçı takımla beraber Skibbe'nin de iyi not aldığı bir maç olarak değerlendirebiliriz.

Ali Sami Yen tribünleri de tam bunu ister işte. Oranın bir psikolojisi var. Sahadaki takımda konsantrasyon ve yardımlaşmanın üst düzeye çıktığını gördüğü anda, tribünler bir patlama yaşar. O patlama anını hissedebilirsiniz. Önce hisseder sonra da "duyarsınız". Tıpkı bir uçağın ses duvarını aştığı an gibidir o an.
Eski Açık'ın Sarı dediği an da o andır zaten. Bunu o stadı tanıyanlar bilirler.
O anda stad, takımın şampiyon olabileceğine inanır. Veya şöyle söylemek daha mı doğru; "şampiyon olmak istediğine inanır".

İşte bunun yaşandığını dün ben gördüm, sesini de duydum.


* * *

Konyaspor ise dün Galatasaray'a çok iyi rakip oldu.
Çok çalıştı, hep doğruları yapmak için uğraştı, önde bastı, topa sahip değilken bile sahanın tamamına yakınını kullanıp pres yaptı, yardımlaşmayı üst düzeye çıkarmak için uğraştı.
Futbola olan bu pozitif yaklaşımının bir uzantısı olarak da, savunmayı mümkün olduğunca ileride kurup "takımın boyunu kısaltmaya" çalıştı.
Sonuçta da bunun "cezasını" çekti zaten.

Ama bu sayede maçın bizler için bir "ceza" olmasını engellemiş oldu. Kora kor ve top için mücadele eden iki takım izledik.

Teşekkürler Konyaspor.

28 Eylül 2008 Pazar

...ve bu!


Dünyanın en büyük derbisi hangisi bilmiyorum...

...ama dünyanın en iyi fotoğraf veren derbisi hangisi, artık bunu biliyorum.

Teşekkürler Zoma ve Noat Samisa.

Kırmızı


Bir Liverpool-Everton 'O An'ı daha.

Teşekkürler ultras/movement.

Rotasyonu emzik vererek yapmak

Rıdvan Hoca futbol literatürümüze müthiş bir katkı yaptı...

Ertuğrul Sağlam rotasyonu emzik vererek yapıyormuş.

Harika :)

27 Eylül 2008 Cumartesi

İstanbul Belediyespor - Beşiktaş

Dakika 44... Beşiktaş 1-0 önde... Belki de maçın kırılma noktasıydı bu dakikada Gökhan Zan'ın oyuna girmesi. İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un hava toplarında Beşiktaş savunmasını en fazla yıpratan adamı Adriano ve Zapotoçni de onun marke etmekle görevlendirilmiş, güzel bir eşleşme. Adriano'nun partneri ise yerden hızlı oynayan, çabuk dönebilen ve top tekniği de yüksek olan İbrahim Akın. Sivok sakatlanıp çıktıktan sonra Gökhan Zan'ın oyuna girmesiyle İBB 'nin golü âdeta "geliyorum" dedi. İbrahin Akın gibi çabuk ve tekniği yüksek bir adamı durdurmak için onun yerine oyuna alınan kişi son derece ağır, çabukluğu olmayan, geniş alanda geçilebilen ve topu da oyuna iyi sokamayan Gökhan Zan.. Hem de kenarda Türkiye'nin en hızlı yerli savunmacısı İbrahim Toraman dururken.. Müthiş bir taktik hatası idi.

Olimpiyat Stadı'nın zemini ıslak, hava rüzgarlı. Kalecilerin kâbusu bu havalar. Gol bulabilmek için şut çekmek veya etkili duran top kullanmak lazım. Ama ilk yarı bittiğinde oyundan alınan oyuncu Tello oluyor, ilginçtir. Tello'nun geçtiğimiz yıl kadar iyi performans göstermediği eleştirilerine çok fazla katılmıyorum, Tello aynı Tello. Ama, sanırım görevi itibari ile, bizim gözümüze batmıyor bu sezon. Beşiktaş'ın temposu onun çıkmasıyla düştü zaten.

Serdar Kurtuluş'a dikkat ettim maç boyunca, her zamanki performansından uzaktı ve sanki İbrahim Üzülmez 'i örnek alıyormuş gibiydi: Rakibi tuttu, itti, formasından çekti. Örnek aldığını sandığım kişi gibi futboldan uzaklaşmaz umarım.

Abdullah Avcı maçtan önce "Yahu beni kovacaklar, bu maçta bana kıyak yap" diye rica etse, Ertuğrul Hoca kesin Gökhan Zan ile İbrahim Üzülmez 'i oynatırdı sanırım.

Kırmızılar


Liverpoollu Fernando Torres, Everton'a attığı golün sonrasında görülüyor.

Çok güzel fotoğraf.
Teşekkürler Getty Images.

Sivasspor


Birçok sporsever Anadolu takımlarının senelik çıkışlarına alıştığından geçen sezon fırtına gibi esen Sivasspor 'un bu sezon enkaz haline geleceğini düşünüyordu aslında. Ancak sezon başladığında geçen yıl kaldıkları yerden devam ettiklerini 5 maçta namağlup 11 puan toplayarak gösterdiler. Cvetkov'un Khazar Lenkoran 'a gitmesi ve Bursasapor'dan Herve Tum 'un kadroya katılması dışında da geçtiğimiz yıldan pek fazla değişiklik yoktu kadrolarında. Sanırım Pini Balili'nin geçen yıl sakatlanması Bülent Hoca'nın canını fena halde sıkmış, bu yüzden tedbirini erkenden almış bu sezon. Haksız da değil, belki geçen yıl Balili sakatlanmasa Sivasspor İntertoto'da değil de Şampiyonlar Ligi 1.turunda elenmiş olacaktı, kim bilebilir.. Cvetkov 'un, Türkiye'nin en hızlı forvetinin yerini dolduramadığı bir gerçekti yanlız.

Balili'nin takıma tekrar dönmesi ve Herve Tum'un transfer edilmesiyle takımın ofansif yönü geçen seneden daha da etkili duruma gelmiş. Mehmet Yıldız da bildiğiniz gibi yine; sanki bu adam 20 sene güreş ve halter çalışmış da çaresizlikten futbolu seçmiş gibi yine inanılmaz güçlüydü. Ama sanırım bu yıl Sivasspor'un hücum organizasyonunu Musa Aydın'dan izleyeceğiz. Mehmet Yıldız ile birlikte takımı hücuma taşıyan çok önemli bir etken kendisi.

Bugün Fenerbahçe'yi alkışlanacak bir oyunla 2-1 yendiler. 3 büyükler yenildiği zaman "takım çok kötüydü" muhabbetlerine zaman zaman anlam vermekte güçlük çekiyorum. Sivas maçı da bu eleştiriyi anlayamadığım maçlardan birisi oldu bugün; etkili hücumları ile Fenerbahçe'ye nefes aldırmadılar dersek yalan söylemiş olmayız sanırım. Zira o kadar etkiliydiler ve öyle çok pozisyon buldular ki, Fenerbahçe 'ye gelmeden daha biz ekran başında neye uğradığımızı şaşırdık maçı izlerken, Önder Turacı'nın yerinde ben koşsam bu kadar yorulmazdım sanırım. Her ne kadar geçtiğimiz yıl sadece frikikten 11 gol atan ve Sivasspor organizasyonunun lideri konumundaki Muhammet Ali Kurtuluş kadroda olmasa da Balili-Mehmet Yıldız-Musa Aydın üçlüsü topu ayaklarına her alışlarında onsekizin üzerinde buldular kendilerini. Bir de Musa Aydın bu işi çok iyi yapıyor hakikaten. Bir gün, hani olur da 3 büyüklerden yer kalır da Lig TV'de Sivas maçına denk gelirseniz, Musa'yı özel olarak izleyin. Bu çocuk geçtiğimiz yıl da çok iyiydi, bu yıl da devam ediyor oynadığı güzel oyuna.

Hücum yönünden zengin olan Sivasspor'un en büyük sıkıntısı defansın göbeğinde oynayan Diallo-Bilica ikilisinin henüz uyum sorununu aşamaması gibi gözüküyor. Kademe yanlışlarının yalancısıyım ben; Alex lâkayıt olmasa Fenerbahçe gol de bulabilirdi nitekim bu yüzden. Alex dedim de, o karşı karşıya kaldığı pozisyonda da cidden nasıl bir lâkayıt vuruştur o arkadaş. Sen Alex'sin, artistlik elbette yapacaksın, ama takımın kötü durumdayken vakit bulduğunu atma vaktidir. Pozisyon israf oldu, hem de mübarek günde.

Bir parantez de Sivasspor kalesi için açmak gerekiyor bu arada. Geçtiğimiz yıl Petkoviç sakatken Akın kalede müthiş işler yapmıştı. Fenerbahçe'nin kornerden Selçuk'la attığı golü gördükten sonra bugün neden onun kalede olmadığını anlamak cidden güç. Pozisyonu izleyenler bana hak vereceklerdir eminim. Petkoviç bu hali ile Rüştü'nün Beşiktaş'taki emeklilik günlerinin hatırlatıyor insana, iyi maçlar çıkartıyor ancak nerede patlayacağı belli değil.

Bir de Hayrettin Yerlikaya var bu takımda. Türkiye 'de Hakan Ünsal'dan sonra sol kanatların nesli tükendiği için daha bir dikkatle ve merakla izliyorum bu mevkiyi. Sivasspor bu problemi Hayrettin ile çözüyor. İyi de oynuyor 81'li bu arkadaş, istikrarlı da, performansı da iyi.. Yanlız gelişim şart tabii, Hayrettin için de öyle. Çünkü Türk futbolunun şu anda en değerli mevkisinde oynuyor..

Geçtiğimiz yıl ligde en keyif veren futbolu oynayan takımdı Sivasspor. Bu sezon da ilk 5 haftada gözlemlediğimiz kadarıyla aynı çizgideler. Dilerim performansları bu şekilde devam eder..

26 Eylül 2008 Cuma

kısa ve öz

Galatasaray'da yeni dönemin özeti...

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi üzerine bir yorum

Evet, biraz zaman geçti, haberi tarttık belli bir yere koyduk.

Şimdi bir "Şampiyonlar Ligi"miz var, yani şampiyonların, en iyilerin, en büyüklerin ayrıcalıklı ligi.

Bir de o lige katılamayan tüm takımları kucaklayan, genel bir "Avrupa Ligi"

Bu düzen, "Süper Lig ve 1.Lig" şablonuna çok iyi oturuyor, yani Şampiyonlar Ligi "süper lig"imiz, Avrupa Ligi de "1.lig"imiz.

Bu doğrultuda şu adım atılırsa anlamlı olacağını düşünüyorum:
Şampiyonlar Ligi'ndeki takım sayısını azaltıp ligi eski haline getirmek..

Eğer bu yapılırsa, Şampiyonlar Ligi, gerçek şampiyonların katıldığı Süper Lig; Avrupa Ligi de adına yakışır şekilde, Süper Lig'e gidemeyen herkesin katıldığı bir 1.Lig olur.

Yapılmazsa, Şampiyonlar Ligi 1.Lig, Avrupa Ligi de 2.Lig olarak hayata devam eder diye düşünüyorum.

Yaklaşık 10 yıl sonra yeniden, ön eleme olmadan Şampiyonlar Ligi'ne...

Aşağıdaki habere bir de ekleme yapalım, resmileşmiş bir haber.

Bugün UEFA'nın resmi açıklama günüydü anlaşılan.

2008/09 Türkiye Ligi şampiyonu, 2009/10 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak.
Aynı zamanda Türkiye, 2009/10 UEFA Avrupa Ligi'ne 3 takım gönderecek.

Ayrıca, 2010 Şampiyonlar Ligi Finali, 22 Mayıs 2010 Cumartesi günü oynanacak.

UEFA Avrupa Ligi


UEFA, UEFA Kupası'nın statüsünü ve buna bağlı olarak da adını değiştirdiğini açıkladı.

Bundan sonra grup mücadelesi tek devreli değil deplasmanlı lig usulüne göre yapılacak.

UEFA Kupası lig usulü oynanmaya başladığından beri zaten futbol toplumu içinde kupaya gayrıresmi olarak "UEFA Ligi" adını takanlar olmuştu. Bu doğrultudaki düşünceyi geliştirdiğiniz zaman da, UEFA Kupası'nın artık Şampiyonlar Ligi'nin altında Avrupa Kıtası'nın 2. Ligi olduğu sonucuna varmak zor olmuyordu.

Geçiş dönemi bitti ve UEFA sonunda bunu resmileştirmiş oldu.
Artık adıyla sanıyla bir "UEFA Avrupa Ligi"miz var.

Artık "1. Ligimiz UEFA Şampiyonlar Ligi, 2. Ligimiz de UEFA Avrupa Ligi'dir" demek hiç de yanlış olmasa gerek.

24 Eylül 2008 Çarşamba

Kâzım Kanat

Seneler boyunca İbrahim Üzülmez 'i izledik durduk Beşiktaş'ın sol kanadında; çileden çıktık, gitsin artık dedik. Hiçbiri olmayınca dua ettik "Al Beşiktaş'tan şu sol kanadı, yaparsan sen yaparsın" diye... Ama o yanlış Kanat 'ı aldı..


Alışmışız Sabah'ta arka sayfada varlığına her maç sonrası, seni arar durur gözlerimiz her zamanki yerinde.. Her Beşiktaş maçı ertesi seni okur, seninle keyiflenirdik; öyle benimsemiş, öyle çok sevmişiz ki seni ve öyle bir parçamız olmuşsun ki, ne inanasımız geliyor gittiğine ne de gülebiliyoruz artık yokluğunda..

Allah'a emanet ol büyük usta...

'Futbol ve Türkçe' Üzerine 3 Küçük Değinme

İnsanın düşünce üretebilme gücü ile konuştuğu dile hakim olma düzeyi arasında doğrudan bağlantı var. Konuşurken kullandığınız sözcüklerin anlamını ne kadar iyi bilirseniz, onların temsil ettiği kavramları da o kadar iyi anlarsınız. Eğer "kavramları anlamak" önemli bir konuysa, o kavramları temsil eden sözcüklerin bir kere sizin anadilinizde olması lazım.

Bu konu üzerine futbol dünyası çerçevesinde söylenebilecekler son zamanlarda biraz birikti, hemen onlara değineyim, örnekler üzerinden yürüyelim...


Adil Oyun
Vaktinde buna 90 Dakika'da Haşmet değindi. O ana kadar ben bunu düşünmemiştim. Dedi ki özetle,
"Biz Fair Play kavramının ne olduğunu anlamıyoruz. Çünkü anlamak için gerekli olan bir numaralı şartı yerine getirmiyoruz: "fair-play" sözcüğünün anlamını bilmek! Sözcüğün anlamını bilmeyince kavramın da içi boşalıyor, ne olduğu bilinmeyen soyut bir nesneye dönüşüyor. O zaman da bunu hayatımıza yerleştirme çabası amacına ulaşma şansını kaybediyor.
Halbuki ben Spor Servisindeki genç çocuklara dedim ki, 'Yahu bu Fair-Play yerine Adil Oyun sözünü yerleştirelim'...Bir anda çocukların kafalar havaya kalktı, gözler açıldı...'Fair Play'in ne anlama geldiğiyle ilgili bir ışık yandı kafalarında bir anda."

İnanılmaz derecede doğru!
Denebilir ki, "Yahu onun anlamını yine bilebilirsin, illa Türkçe olması mı lazım."
...O iş öyle değil işte!


Kapalı Taraf
Bu konudaki fikrime Azeriler ilham verdi.
Azerbaycan futbol sunucuları, ofsayt pozisyonunda yakalanan oyuncular için "Oyundan kenar vaziyette" diyorlar.

Bunun anlamı çok açık. "Oyundan kenar vaziyette", yani "Oyunun dışında"
Bununla sunucu ne anlatmak istiyor; son savunma oyuncusunun arkasındaki alan oyunun "kapalı tarafı"dır.
...kuralın tanımıyla devam edersek, bir hücum oyuncusu top kendisine gönderildiğinde oyun alanının kapalı tarafında bulunuyorsa, topla buluştuğu anda oyun durdurulur ve top rakip takıma verilir.
...ki kimse kapalı tarafta bekleyip golleri leblebi gibi dizmesin, bir "oyun içi otokontrol mekanizması" oluşsun.

Ne oldu? Ofsayt kuralını anlamak daha kolay hale gelmedi mi?
Hep denir ki, "Kadınlar futbolu bilmiyor, ofsaytı bile anlamıyor"
Ofsaytı anlamamak, kadınların futbolu bilemesinin sembolü haline gelmiş bir olgudur. Çoğu zaman espri konusu olur, hatta futbolu bilen bir kadının bile "Ofsaytı biliyorum ha" diyerek karikatürize ettiğine tanık olabilirsiniz bu durumu.

Şimdi biz "ofsayt"a "kapalı taraf" desek...Futbolla yeni tanışanların bile bir seferde ne olduğunu anlaması daha kolay hale gelmez mi ofsaytı?

* * *

Bunun bir de sağlamasını yapalım.

Offside kelimesinin zıttı olarak İngilizlerin kullandığı kelime nedir?

Onside!

Pek bilinmez ama böyle bir kelime vardır.
"Ofsayt pozisyonunda olmayan oyuncu"yu tarif eder. Yani "kapalı tarafta olmayan oyuncu"yu.

Demek ki, son savunmacının önünde kalan taraf da, oyun alanının "Açık Taraf"ı oluyor.

(ama biz bu kelimeyi de alıp "onsayt" olarak kullanmaya kadar vardıramıyoruz tabi ki işi
-çünkü onu o haliyle bizim cümle kuruluşlarımızın içine sokmak bir kere mümkün değil-
...ve "ofsayt kavramı"nın yarısı kaybolmuş oluyor.)

* * *
Sonuç:

Offside - Kapalı taraf
Onside - Açık taraf

Nasıl? Komik mi oldu?


Ön Libero
Şu "Libero" kelimesinin anlamını Türk futbol toplumuna bir belletsek, Türkiye'de "Ön Libero" diye bir kavram kalmayabilir.
"Libero", "Serbest" demek biliyorsunuz.

Bunu bir kere öğrendikten sonra, bir insanın önünde iki seçenek kalacağını sanıyorum:
1-Ön Libero dediği adamın serbest oynayan bir adam olduğunu düşünerek yola devam etmek,
2-Bu adamın aslında serbest oynayan bir adam olmadığını öğrenmek, ki bunu yaptıktan sonra "ön libero" tamlaması 5 saniye içinde kendisini yok edecektir.

* * *
...ve düşünün, bunun bir de "çift"i var.

Çift Ön Libero!
Bu sözü ilk duyduğumda ne kadar şaşırdığımı hala hatırlıyorum.
Düşünsenize, sahanın orta yerinde serbest oynayan iki tane adam!

* * *
Şunu açıklayarak bitirelim:
Futbolda "Libero" diye bir kavram yok mu?
Tabi ki var.

Bu terim, savunmanın arkasında serbest oynayan, üstün oyun okuma yeteneğiyle tüm takımın arkasını toplayan oyuncuyu tarif ediyor. Diğer bir adı da "Süpürücü".

...ve bu pozisyonun yaratıcısı da Franz Beckenbauer olarak kabul ediliyor. Takipçileri de var tabi ama, lider kişiliği ve üstün oyun görüşüyle kavramı yaratan o.

Franz Beckenbauer aynı karizmasıyla bugün de tüm Alman futbolunu arkadan yönetmeye devam ediyor zaten!

* * *

Velhasıl bu serbestlik "Kaiser"in kişisel karizmasından kaynaklanıyor.

Bugünün orta saha oyuncuları hiç üstlerine alınmasınlar.








23 Eylül 2008 Salı

Buharlaşıp Uçan Sözler

Röportaj çevirisi üzerine bu muhabbet çok iyi gitti.

Haftasonu oynanan Kocaelispor maçı sonrasında Kewell ile röportaj yapılıyor. Sorulan soruyu falan tam hatırlamıyorum, önemli de değil zaten de, Kewell şu minvalde bir cevap veriyor:

"Bugün futbol oynamak için sahaya çıkan her takımda, skora etki edecek ve oyunu değiştirecek yetenekte bir - iki oyuncu mutlaka var. Bugünkü rakibimizde de böyle bir arkadaşımız vardı ve skoru değiştirdi. Fakat biz daha başarılıydık, daha çok fırsat yarattık ve daha çok gol attık."

Yani adam, golü atan Kocaelisporlu oyuncu Taner Gülleri'yi oyun içinde bir kere kendi kendine takdir etmiş, bir de maç sonrası mikrofona takdir ediyor. Önünde bir savunma oyuncusu bir de kaleci olduğu halde en doğru vuruş anını bulup topu içeri atarken gösterdiği sıradışı vuruş becerisini bir kere baştan ön plana çıkarıyor, kendi başarılarını ondan sonra anlatıyor.

Fakat bu demeç gelip, tercümanın dudakları arasında eriyip gidiyor, yarısı buharlaşıp havaya karışıyor. Kimsenin haberi olamıyor Kewell'ın böyle bir bakış açısıyla maçı yorumladığından.

"Bunda kasıt var" demiyorum bu sefer.

Ama malesef ülkemizde çeviri işi çok ciddiyetsizce yapılıyor.

15 Eylül 2008 Pazartesi

Harry Kewell

Merhabalar.

Geçenlerde Harry Kewell ülkesinde geniş bir röportaj verdi. The Sun-Herald gazetesi için yapılmıştı bu röportaj ve bize de brisbanetimes.com.au sitesi aracılığıyla ulaştı diyelim.

Çeşitli alıntılarla değişik mecralarda Türkiye'de de yayınlandı; ama henüz tam çevirisini hiçbir yerde görmedik, Galatasaray resmi sitesi bile alıntılarla yetindi.

brisbanetimes.com.au sitesinin yayınladığı bu haber-röportaj metnini bir çevirelim diyorum, bakalım Kewell ve site neler söylemiş. The Sun-Herald'daki orijinal röportajı bulamadım ama, herhalde onun tamamını bu yazının içine yedirmişlerdir işte. Okuyunca anlarsınız zaten.


Baştan iki tane not:

"Socceroo" kelimesine dikkat. Bu tabiri yeni duydum ve çok güzel bir tabir, onu değiştirmeden kullanıyorum. "Avustralyalı Futbolcu" anlamına geliyor işte, milli takımlarına da "Socceroos", "Socceroolar" diyorlar.
"Kangaroo"dan, yani "Kanguru"dan geliyor.

...iki, bu "Turkish Delight" lafını "Türk Lokumu" olarak çevirmeyi sevmiyorum. Bu tabirin her yere uygun olmadığını, gereksiz bir ezber olduğunu ve "Turkish Delight" kavramındaki anlam derinliğini yok ettiğini düşünüyorum.
Bu tabirde güzel bir kelime oyunu var, İngiliz onu anlar ama biz anlamayız.

"Delight", "keyif" demek. Lokum da Türklerin keyif veren bir yiyeceği olduğu için adına "delight" deyip, tek kelime içinde Türkiye'de yaşadıkları keyfi ifade eden bir terim yaratmışlar.
Türkiye'yle ilgili zevk veren her olayda da bu terimi kullanıp "Turkish Delight" diyorlar, gayet de güzel oluyor.

Dolayısıyla, ben bu yazının başlığını, her yede gördüğüm gibi "Türk Lokumu" koymuyor, biçimi değil anlamı çevirmeyi tercih ediyorum.

Bu kadar açıklama yeter; buyrun okumaya.


* * *



Türkiye Keyfi
Matthew Hall | 7 Eylül 2008

Harry Kewell'ın Galatasaray'a gidişi 'Socceroo'ların kaptanının kariyeri için yeni bir sayfadan çok daha fazla şey ifade ediyor. Kendi ifadesiyle söyleyecek olursak, Türkiye'ye şok transferi "Neredeyse kitabı baştan sona yeniden yazmak" anlamına geliyor.
Nihayet (kendisinin de kabul ettiği üzere) sakatlıklarla boğuştuğu ve İngiliz basınının yıkıcı eleştirileriyle savaştığı 5 yıllık Liverpool macerasına son verip önüne bakabileceği yeni bir dönem başlıyor.


Galatasaray takımına katıldığı günden beri verdiği ilk kapsamlı röportajda Kewell şunları söylüyor: "Eğer bu bir kitap olsaydı, son beş yılının yazılı olduğu sayfaları birbirine yapıştırıp kullanılmaz hale getirmek gerekirdi. Sanki hikaye Leeds bölümünden sonra Liverpool'u atlayıp doğrudan Galatasaray'la devam ediyormuş gibi."

Neyse, Anfield bunalımını artık geçelim. Kewell o dönemi aşmış vaziyette; hem fiziksel hem ruhsal olarak. Bugün esas önemli olan, onun çok kısa bir sürede Galatasaray taraftarlarının sevgilisi olmayı başarmış olması.
Bunu nasıl başardığı çok açık; Ayaklarını konuşturarak.
Resmi sezon açılışı özelliği de taşıyan, bir önceki sezonun lig şampiyonu ile federasyon kupası galibini karşı karşıya getiren ve Kayserispor'u 2-1 yendikleri Süper Kupa maçında, Avustralyalı'nın yeni takımı adına topa ilk dokunuşu gol oldu.

Performansıyla bir anda basının başını döndürdü ve taraftarlar sırtında KEWELL 19 yazan Galatasaray formalarından almak için mağazalara koştu. Kulübün resmi ürünlerin satışını yapan
biriminin açıkladığı rakamlara göre, Süper Kupa zaferini takip eden yedi günde 10.000 Kewell forması satılmıştı.


Birliktelik tabi ki henüz yeni, ama Galatasaray'ın ona duyduğu hayranlık da karşılıksız değil.

Görünüşe göre Kewell'ın Boğaziçi'ndeki yeni yuvasına olan bağlılığı o kadar yüksek ki, Türk Hükümeti Avustralyalı'ya "turizm elçiliği" teklif etse şaşırmamak lazım.

"İstanbul harika bir şehir" diyor Harry Kewell. "İnsanlar şahane. Kulüp şahane. İhtiyaç duyabileceğiniz her şey var. Yemekler harika. Kulüp bana çok iyi bakıyor. Bir tek bu trafikte araba sürmek biraz deli işi gibi ama ne yapalım, ben macerayı severim."

"Hayatımda yaptığım bu hamleyi iki kelimeyle özetleyecek olsam derdim ki, bu 'Heyecan Verici'. Bu İstanbul insanın gözlerini açıyor. Her taraf heyecan kaynıyor. Buraya gelme fikri ilk oluştuğunda çevremdekilerle konuştum, herkes dedi ki 'Bunu yapacağından emin misin?'
Şimdi kiminle konuşsam ya İstanbul'da bir süre yaşamış, ya İstanbul'a gelip gitmiş, ya da o kadar güzel şeyler duymuş ki İstanbul'la ilgili, 'mutlaka gidip göreceğim' diyor."

Yakın dostu ve 'Socceroo'lardan takım arkadaşı Lucas Neill'e soracak olursak, Kewell'ın geleceğe bu olumlu bakışı son derece gerçekçi.

"Transferi gerçekleştikten sonra Harry ile konuştum, atıldığı bu yeni maceradan dolayı son derece heyecanlıydı" diyor Neill. "Onun adına mutluyum. İspat edecek çok şeyi var -kendisine değil tabi çünkü biz onun ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu biliyoruz- ama onu eleştiren pek çok kişiye. Harry çok şanssız bir dönemden geçti ve toparlanmak için çok büyük bir isteği var. Çok iyi bir sezon geçireceğinden eminim."


Liverpool sözleşmesini uzatmama kararı aldıktan ve serbest kaldıktan sonra, Kewell'ın önünde Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen pek çok teklifin oluşturduğu bir seçenekler listesi vardı. İtalyan kulübü Juventus geçen Ocak ayında kendisiyle temasa geçmişti ve neredeyse anlaşma da sağlanıyordu. Yine İtalya'dan Roma ve AC Milan ile İspanya'dan Valencia da talipleri arasındaydı. Avrupa'da yaz transfer sezonu başladığında ise, bu talipler listesine Premier Leauge kulüplerinden Portsmouth, Aston Villa, Fulham ve Tottenham da eklendi.

Kewell'ın geçmiş sakatlıklarının yarattığı bir çekingenlikten olsa gerek, kulüplerin çoğu ya maç başına ücrete dayalı sözleşmeler öneriyor ya da Kewell'ın çevresinde bir 'mucize el' olarak görülen Avustralyalı fizyoterapist Les Gelis'in oyuncuyla beraber gelerek kulüplerinin sağlık ekibine katılmasını reddediyorlardı.

"Ta ilk günden beri Galatasaray herkesin önündeydi" diyor Harry Kewell. "Bir sürü kulüp geliyor, sakatlanırsam şöyle olacağından böyle olacağından bahsedip, saçma sapan şeyler söyleyip duruyordu. Sonra Galatasaray gibi bir kulüp geldi ve dedi ki, 'Haydi tamam, yürü gidiyoruz'."

Yap-bozun son parçası da kulübün hedefleriyle ilgili olan tabi. Galatasaray bu sezon ligdeki şampiyonluk ünvanını korumaya çalışacak ve UEFA Kupası'nda mücadele edecek.

Ligde ve Avrupa'da göstereceği iyi bir performans, Kewell'ın kendi neslinin en heyecan verici oyuncularından biri olarak yarattığı itibarın kendisine iade edilmesini sağlayabilir. O zaman Bati Avrupa kapıları ona yeniden açılabilir.

İmzayı atmadan önce Kewell'ın önünde Fransız Dünya Kupası yıldızları Franck Ribery ve Nicolas Anelka dahil, Türkiye'de oynayıp yeniden kendini bulmuş pek çok örnek vardı.

"İnanıyorum ki tarih tekerrür edecek," diyor, Kewell'ın menajeri Bernie Mandic. "Harry'nin oraya gidişi konusunda şimdi, daha önce olduğumdan çok daha rahatım."


Kewell'ın eşi Sheree ve çiftin -biri 5 aylık Matilda olmak üzere- üç çocuğu da İstanbul'a gelip baktılar, fakat yoğun sezon öncesi takvimi, milli takımla devam eden işlerin bitirilmesi ve İngiltere'de okulların açılma zamanının gelmiş olması gibi detaylar, Kewell ailesinin İstanbul'da yaşayacakları evi kurma işini iyice zora sokmuş durumda.

Yine de, bu sene 30 yaşına girecek olan Kewell, Türkçe öğrenmeye başlamış vaziyette ve Türkiye'de günlük hayatın Liverpool'dakinden, Leeds'tekinden veya vatanı Sydney'dekinden çok farklı olan özelliklerine alışmaya çalışmakla meşgul. Alışması gerekenler arasında, her sabah erken saatlerde İstanbul'un pek çok camisinden yükselen ezan sesleri de var.

" 'Günaydın', 'Nasılsınız?' ve 'İyiyim' demeyi öğrendim" diyor.

"Bana değişik gelen bir kültür tabi ki ve normalde karşılaşmayacağım şeylerle iç içeyim. Bir kere kesinlikle dinlerine çok önem veriyorlar ve buna saygı duymak zorundasınız."


İstanbul'da, dinin karşısına dikilebilecek tek güç futbol belki de. Yeri geldiğinde kırmızı ve altın sarısı ile bezenmiş, veya karşı yakadan rakipleri Fenerbahçe'nin renkleri sarı ve lacivert ile süslenmiş koca koca bayrakların, binaların tepesinden aşağı sarkıtıldığını görmek hiç şaşırtıcı değil bu şehirde.

Sezonun en önemli olayı Fenerbahçe ile yılda iki kere yapılan derbi maçı. Fenerbahçe'yi bu sezon Euro2008'in şampiyon hocası İspanyol Luis Aragones çalıştırıyor ve kadrolarında Brezilyalı Roberto Carlos, Uruguaylı savunma oyuncusu Diego Lugano ve İspanyol golcü Daniel Guiza da var.

İki takımın bu sezonki ilk karşılaşması Kasım ayının başlarında gerçekleşecek.

"Türkiye'de 70 milyon insanın yaşadığını ve bunların 25 milyonunun Galatasaray, 20 milyonunun da Fenerbahçe taraftarı olduğunu söylüyorlar" diyor Harry Kewell. "Hangi köşe başına gitsem ya bir Galatasaray taraftarı görüyorum zaten ya da bir Fenerbahçe taraftarı."

"Sanıyorum ki bu derbi 'Liverpool - Everton'dan da büyük; bu dolayısıyla hayatımda oynadığım en büyük derbi olacak."

"Takım arkadaşlarım bu maçta oynamanın sözlerle ifade edilemeyecek bir duygu olduğunu, yaşamadan anlayamayacağımı söylüyor. Bu maçta oynamak için sabırsızlanıyorum ama ondan daha önemlisi, ben her maçta oynamak için sabırsızlanıyorum zaten."


Neyse, artık sözün bittiği yere geldik. Kewell geri döndü. Gücü kuvveti yerinde ve her hafta kendisinin kıymetini bilen bir kulüp için sahaya çıkıyor. Sakatlıklarla geçen, bir haftasonu salonda çalışmanın bile başarı kabul edildiği onca sezondan, Liverpool kulübesinde geçirdiği onca haftadan sonra, gerçek Harry Kewell şu anda dimdik ayağa kalkmak üzere olabilir.

"Belki de bu sezon kendim için, oyunumla ilgili bazı küçük kişisel hedefler de koymalıyım, çünkü bunu yapmayalı bayağı oldu, ama size bir şey söyleyeyim mi, sadece çıkıp oynamak ve futbolumun tadını çıkarmak istiyorum şu anda," diyor Kewell.

"Her sahaya çıkışımda kendimi birazcık daha iyi hissediyorum."

"Biliyorum, istiyorsunuz ki '25 gol atacağım, şunu yapacağım bunu yapacağım' diyeyim. Belki çok basmakalıp olacak ama, ben şu anda sadece, yeniden bu oyunun tadını çıkarıyorum."








Beşiktaş-Trabzonspor

Maç öncesinde bol gollü ve tempolu bir karşılaşma beklentisi olanlar hakem başlangıç düdüğünü çaldığı andan itibaren ve süre ilerledikçe hayal kırıklığına uğramaya başladılar. Sanki iki takım da beraberlik için sahaya çıkmış gibiydi. Trabzonspor biraz daha istekli gibiydi ancak Yattara'sız Trabzonspor'un tadı yok hakikaten... Etkinliği de yok ayrıca.. Ve hücum zenginliği de..

Beşiktaş'ta ise sıkıntı hücum hattındaydı. Serdar Özkan'ın ileriye top taşıması gerekirken ayağına aldığı her topu ezmesi ve bazı ikili mücadelelerde sürekli yerde kalması Beşiktaş'ın hücumda kısır kalmasının en büyük sebeplerinden biriydi. Serdar Özkan 'ın gereken desteği sağlayamaması Beşiktaş'ın hücum gücünü Delgado 'nun omuzlarına bıraktı. Ancak Cisse-Uğur ikilisinin 4'lü defansın önünde çakılı oynayıp ileri çıkmaması da Delgado'yu olumsuz etkiledi ve Beşiktaş bu nedenle hücumda üretkenlik sağlayamadı. Ertuğrul Hoca da Serdar Özkan'ın kulağını özellikle bencillik ve çalım hastalığı sebebiyle bir güzel çekmeli artık.

Sol bekte Tello çok fazla ileri çıkmadı, nadir yaptığı ileri çıkışlarda da Beşiktaş sol kanatta etkili oldu, daha fazla ileri çıkması gerekiyor artık. Serdar Kurtuluş da dün her zamanki görüntüsünün aksine ileri çıkmadı çok fazla ve Tello gibi geride kalmayı tercih etti. Nadiren yaptığı çıkışlarda yaptığı birkaç orta da cezasahasında tehlike yarattı. Sanırım Ertuğrul Sağlam'ın taktiksel planının bir parçasıydı beklerin ileri çıkmaması. Zira Beşiktaş savunması dün neredeyse kusursuz oynadı. Ancak rakibi "ofsayt" tuzağında bırakmak konusunda bazı anlaşmazlıklar var, mutlaka çizgiyi bir oyuncu bozuyor. Nitekim dün de bu sorundan dolayı Trabzon 2 kez pozisyona girdi. Zaten başka da doğru dürüst pozisyonları yoktu.

İkinci yarının 70. dakikasından itibaren ise Cisse-Uğur'dan oluşan çift ön libero zaman zaman oyundan koptu. Beşiktaş çift ön libero oynamasına rağmen Trabzonspor ortasahayı çabuk geçmeye başladı ancak geri dörtlü, özellikle de Sivok-Zapatoçni ikilisi Trabzonspor'a geçit vermedi. Birçok kişi Beşiktaş'ın uzun süre hücuma dönmesini beklese de Ertuğrul Hoca Bobo-Nobre değişikliği ile tek forvette devam ederek Trabzon'a 1 puan için geldiğini gösterdi. Son dakikalarda Beşiktaş'ın tempoyu düşürüp oyunu yavaşlatması da bunun en belirgin göstergesi idi.

Genel olarak, Beşiktaş ilk 3 haftadaki görüntüsüyle taraftarlarını tatmin ediyor ve umut veriyor. Maçı izleyen birçok sporsever Beşiktaş'ı dünkü oyunu nedeniyle eleştirecektir ancak ben Beşiktaş'ın çizdiği grafiği oldukça başarlı buluyorum. Uzun yıllar geride yaşanan sıkıntılar ve basit hatalardan yenilen goller sebebiyle 5 senede 2 şampiyonluk kaçırmış bir takıma Ertuğrul Sağlam savunma yapmayı, savunma futbolunu öğretmeye çalışıyor. Bu tür dönemlerde sabırlı olmak lazım, sistem değişikliği kolay değil ve takım buna uyum sağlayana kadar sıkıntılar mutlaka olacaktır. Durdurulamayacak derecede müthiş bir hücum gücüne sahip olan Beşiktaş bu süreci sorunsuz atlatır ve savunma yapmayı da öğrenirse açık puan farkıyla şampiyon olur.

Anket

Sabah gazetesi, internet sitesinde bir anket başlatmış:


Turkcell Süper Lig'de "Dört Büyük" kulübün hocalarından hangisi sizce önce kovulacak?

Skibbe (Galatasaray)

Aragones (Fenerbahçe)

Ertuğrul Sağlam (Beşiktaş)

Ersun Yanal (Trabzonspor)




Biz de Kulüpler Birliği'nin internet sitesinde şöyle bir anket başlatmasını bekliyoruz:


Türk Basınında "Üç Büyük" gazetenin genel yayın yönetmenlerinden hangisi sizce önce kovulacak?

Ertuğrul Özkök (Hürriyet)

Sedat Ergin (Milliyet)

Ergun Babahan (Sabah)

14 Eylül 2008 Pazar

Galatasaray - Antalyaspor

Bu maçla ilgili söylenecek çok şey var. Fakat yine hepsi saha dışına dair. Maçtan önce yönetim stadın dışında, maçın bitiminde de taraftar stadın içinde insanlık dışı olaylar yaşamamıza ve insanlık onuruna aykırı manzaralara tanıklık etmemize neden oldular malesef.

Bu yeni stad yapılacaksa ve taraftar profili değişecekse, bu Kapalı yeni stadın içinde sesini duyuramayacak hale gelecekse bu stad bir an önce yapılsın. Kocaman beton tribünün arkasına saklanıp karşısında saha içinde yalnız başına duran adama küfür etmeyi güç gösterisi sanan, on metre uzaktan bel altına sapanla taş atan taraftar değil çekirdekçi taraftar istiyoruz.

Bu yazıyı bunları söylemek için de yazmadım. Bu konu açmak bile istemediğim bir konu. Bu yazının esas meselesi, sansür mekanizmasının kurumsallaşma yolunda gidiyor olması.

Michael Skibbe'nin maç sonu demeçlerinde bir süredir beni rahatsız eden bir şey vardı; futbolcuları tek tek çok fazla eleştiriyordu. İsim vererek kötü performans sergilediğini düşündüğü oyuncuları açıklıyordu. Bu artık Avrupalıya özgü ve bizim alışık olmadığımız bir şeffaf iletişim tarzı mı, yoksa onun "küçük teknik direktör" olduğunun bir göstergesi midir, bunu anlama işini zamana bırakmıştım.

Fakat yönetim, ona sansür koyma işini hiç zamana bırakacak gibi görünmüyor.

Maç sonu NTVSpor.net'te Skibbe'nin açıklamalarıyla ilgili şu haber metnini okuyorum:

Galatasaray Teknik Direktörü Michael Skibbe, Antalyaspor maçından hiç düşünmedikleri bir sonuçla ayrıldıklarını belirterek, ''Bu skordan hiç memnun değiliz'' dedi.

Skibbe, karşılaşmadan sonra düzenlediği basın toplantısında ''Bizim hiç hoşumuza gitmeyen, maç öncesinde ve maç sonunda düşünmediğimiz bir skor oldu. Eğer elinize geçen fırsatları değerlendiremezseniz, ya da şans sizden yana değilse buna benzer puan kaybedebilirsiniz. Yaptıklarımız yetmedi, şansın da bizden yana olmaması nedeniyle bu akşam hoşumuza gitmeyen bir sonuç aldık'' diye konuştu.


Özellikle ilk yarıda çok hata yaptıklarını dile getiren Alman teknik adam, ''Pas hataları yaptık, top kullanırken, sürerken hatalarımız oldu. Kendi yarı sahamızda topu kaybettiğimizde rakibe birkaç pozisyon verdik. Gol pozisyonunda Kewell'in, bundan önce Arda'nın ve Ayhan'ın ufak tefek hataları vardı. Buna benzer ufak hatalar nedeniyle rakibe pozisyon verdik. İkinci yarı daha iyiydik, çok pozisyona girdik ama çok vakit kaybettik. Bu skordan hiç memnun değiliz, daha iyisini yapıp bu maçı almalıydık'' dedi.


Skibbe, Lincoln'ün yedek kalması ile ilgili bir soru üzerine de, ''Lincoln, Steaua Bükreş karşısında iyi oynayamadı. Kayseri'de ve bugün ilk 11'de çıkmadı. Ben Lincoln'ün oyununu görmek istiyorum, oynamamaya tepki vererek, kendisini gösterip, kendisini daha iyi hale getirip, o sahada yerini almasını bekliyorum. Kendi kendisini harekete geçirmesini istiyorum. Oyuna girdikten sonra son derece güzel pozisyon buldu, fakat değerlendiremedi. Lincoln'ün ilerleyen günlerde takıma yeniden döneceğini ve faydalı olacağını düşünüyorum'' diye yanıt verdi.


Bellinzona maçıyla ilgili bir soru üzerine Skibbe, ''Hataları oyuncularımla paylaşmamız, bunları konuşmamız çok önemli. Geçtiğimiz haftalarda milli takım arasıyla birçok oyuncumuz ile ayrı kaldık. Önümüzdeki günleri iyi çalışarak değerlendirmeliyiz. Bellinzona maçıyla forma girmeliyiz'' dedi.


Galatasaray Kulübü Resmi Sitesinde ise şunu:

Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı Teknik Direktörü Michael Skibbe , Antalyaspor karşılaşması sonunda yaptığı açıklamada ikinci yarı önemli fırsatları değelendiremediklerini söyledi.

"Bir futbol maçında suçlu olmaz. İkinci yarıda önemli fırsatlar yarattık. Ama beklediğimiz golü bulamadık. Sadece üzgün olduğumuzu söyleyebilirim. Ben işin eleştiri kısmıyla ilgili değilim. Bir teknik direktör olarak istediğinizden fazla yer alıyorsunuz. Ama bizim düşünmemiz gereken önümüzdeki perşembe oynayacağımız UEFA Kupası maçı. Orada nasıl gol atarız onu düşünmeliyiz. Herşeyden önce gol atmalıyız. Bu sıkıntıyı çok hissettik. Ayrıca diğer bir sorunumuz da beraber çalışamamak. Bu hafta 10-12 kişi çalışmalara katılamadı. Beraber çalışınca daha iyi olacağız. Futbolcuları yargılamak için doğru yer medya değil. Onu başka yerlerde konuşmalıyız. Futbolcular da yaptıklarını ve performansını değerlendirecektir."





11 Eylül 2008 Perşembe

Sistemsizlik

9 Eylül 2008 Salı,
Fatih Terim:
"Euro2008'de duran toptan gol yememişiz. Belki eksiklerimiz var ama en azından bakın bunu çözmüşüz"

10 Eylül 2008 Çarşamba,
Servet Çetin:
(Türkiye-Belçika maçı sonrası, duran toptan golü atan Wesley Sonck için)
"Tuncay arkadaşımız sakatlandı, yerine giren arkadaşımızı uyarıp o adamı aldıramadık."

* * *

İşte sistemsizlik budur.

9 Eylül 2008 Salı

Haaaaaa!!!!










7 Eylül 2008 Pazar

Mert ile Gert

1994 Dünya Kupası Amerika Birleşik Devletler'inde yapılmıştı.
Yılların hikayesidir bilirsiniz, Amerikalılar bir türlü futbola ısınamamıştır. 1 numaralı sporu olamamıştır futbol Amerikalıların, doğru düzgün öğrenememişlerdir bile. O Dünya Kupası da onlar için iyi bir fırsat olacaktı aslında, biraz da öyle kurgulanmıştı sanki...Neyse.

O dönemde bu "Amerikalılar Futbol'a Karşı" temalı hikayeleri çok dinlemiştik. Bir tanesi zihnimde en çok yer edenlerden:

Amerikan televizyonlarında futbol yayınlanmıyor...Ama bunu değiştirmek istiyorlar, girişimde bulunuyorlar falan, bir kanalda canlı bir futbol maçı yayınlanmasını sağlıyorlar.
Fakat tabi futbol kültürü yok adamlarda. Onlar jet hızıyla oynanan ve her saniye skoru değişen oyunlara alışıklar. Kanal, maç sırasında yayını kesip araya reklam alma uygulaması yapıyor. Yani öyle gösteriyor reklamları; maçın arasına alarak.
Neyse...Maç devam ederken yine bir ara reklam kuşağına giriyorlar, o sırada gol oluyor ve maç 1-0 bitiyor.
Kanal neye uğradığını şaşırmış vaziyette tabi :) Zor toparlanıyorlar.

Neyse. Biz futbol ülkesiyiz ya ama, iyi biliriz oyunu. Teknoloji de gelişti. E, "seyirciye saygı" diye bir şey de var; Sağa - sola - alta - üste reklam koyacağımız zaman, reklamı maçın üzerine bindirmek yerine görüntüyü kısa süreliğine küçülterek altta oluşan boşluğa koyarız.

Buyrun. Mert ile Gert. Güzel dizi. Teşekkürler TRT, bizi bu güzel diziden haberdar ettiğin için.

Başlığa tıklayın. Video orada.

5 Eylül 2008 Cuma

Hıncal Abi Strikes Back

Geçen hafta "90 Dakika'ya ne oldu?" dedik.

90 Dakika döndü. Gecikmeli başladılar. "Ben anlamam, bizim başladığımız hafta ilk haftadır" diyerek, dönüşünü yaptı Hıncal Abi.

3 Eylül 2008 Çarşamba

Güle Güle 'Olli' Kahn