27 Haziran 2008 Cuma

4'e karşı 3; Sahada iki farklı şablonun çarpışması üzerine bir yorum

Şu bir gerçek ki, bugün çok önemli kanatlar futbolda...sahanın tamamının kullanılabilir hale gelmesi açısından.

4-4-2 düzeninde, önde ve arkada oynayan kanat oyuncularının ikisinin de, hem hücumcu hem savunmacı olmasına dikkat etmek lazım.
Çünkü oyun içinde ikisi beraber savunacak ve saldıracaklar. Öndeki giderken arkadaki beklemeyecek, veya arkadaki rakibi karşılarken öndeki onu izlemeyecek.

Bu iki oyuncu ne kadar "hem savunmacı hem hücumcu" olur ve ne kadar birbirine yakın kalitede olursa, benim takımım o kadar iyidir. Ben bu iki oyuncuyu birbirinden ayırmam. Kanat savunmacısı veya kanat hücumcusu değil, "kanat oyuncusu" görmek isterim takımımda.

4-4-2 <> 3-5-2 karşılaşmasını şuna benzetebiliriz...
Satrançta, takımın iki yanında kaleler vardır.
Kaleler, önündeki doğrultu üzerinde büyük bir gücü olan elemanlardır.
Oyunun kapalı (sıkışık) gittiği kesimlerde, rakibin kalesini, aynı sütuna kendi kalenizi koyarak karşılarsınız.
Sizin kaleniz yerini kaybederse, ve o sütunu savunmak için başka bir önlem de alamazsanız, rakip kale o sütundan sizi deler.

Bazı durumlarda ise oyun öyle gerektirir ki, bir sütunu, arka arkaya iki kale kullanarak kontrol etmeyi tercih edersiniz. Buna 'kale çifti' denir. 'kale çifti' satrançta çok çok güçlü bir ve büyük avantajı olan bir oluşumdur. Çünkü kale, hem iyi bir savunmacı hem iyi bir hücumcudur.

İşte ben bu 4-4-2'deki önlü arkalı iki iyi kanat oyuncusundan oluşan formasyonu, satrançtaki 'kale çifti'ne benzetirim.

(ek yorum: diyebilirsiniz ki, "ben kalenin savunacağı kanadı bilerek bırakıyor, gücümü merkeze yönlendirip başka bir yerden başka bir hücum deniyorum", işte o zaman oyun açılır, farklı iki hücum şablonu üst üste bindiği için. Siz belki "orta saha"yı kuvvetlendirerek başka şeyler denersiniz evet, ama rakibin kanat hücumlarını da yine karşılamak zorundasınız, onlar bir gerçek olarak orada bekliyorlar sizi. İşte belki 3-5-2 <> 4-4-2 karşılaşmasını da, şablon olarak, buna benzetebiliriz)

Hiç yorum yok: