7 Haziran 2008 Cumartesi

İsviçre 0 - 1 Çek Cumhuriyeti


Turnuvanın açılış maçı beklenildiği gibi yavaş başladı. İki takım da turnuvaya kaybetmeden başlamak istediği için öncelikle oyunu tutmayı düşündü. Bu ağır tempoda oynanan ilk yarı oldukça vasattı ve orta saha mücadelesi şeklinde, pozisyonsuz bir 45 dakika geçti.

Maçın kırılma anı kuşkusuz ilk yarının son dakikasında Frei'ın sakatlanması oldu. Kaptan muhtemelen turnuvayı kapattı. Yerine Eren yerine Hakan'ın girmesiyle oyun bir anda değişti.

Orta sahanın ortasında oynayan Gökhan İnler ve Gelson Fernandes oyunu yönlendirecek kapasitede oyuncular olmadığı için İsviçre oyunu bir türlü forvete taşıyamıyordu. Normalde tek forvet oynatan Kuhn, bu maça Streller-Frei ikilisiyle çıkmıştı ama bu karar takımın ofansif oynamasını sağlamadı. Aksine topu forvete taşıyamamalarına, bu nedenle de pozisyon bulamamalarına neden oldu.

Hakan Yakın'ın girmesiyle -belki de kadroda skora tek başına etki edebilecek tek oyuncu-, İsviçre bambaşka bir kimliğe büründü. Hem kanatlardan, hem ortadan organize bir şekilde gelip pozisyonlar bulmaya başladı. Bu nedenle de Brückner, muhtemelen daha geç yapmayı planladığı değişikliği 55. dakikada yapmak zorunda kaldı ve Koller'ı çıkarıp Sverkos'u oyuna aldı. Koller yaşı nedeniyle enerjisini ekonomik kullanıyordu, bu nedenle neredeyse hiç pres yapmıyordu rakip stoperlere. Bu da İsviçre'nin topu oyuna rahat sokmasını sağlıyordu. Sverkos'un girmesiyle Çek ileri hattı biraz daha hareketli hale geldi, Senderos-Müller ikilisini daha rahatsız etmeye başladı. Ama bu pozisyon bulmalarını yine de sağlamadı.

Aslında Çeklerin de sorunu, İsviçre ile aynı. Orta alanda topu forvete taşıyabilecek bir oyuncularının olmamaları. Bu görev Jarolim'deydi, o da mücadele etti savunmada ama asıl görevini yapamadı. Orta alandan topu forvete taşıyamadıkları için sürekli kanatlara yaydılar topu. Fakat ne Sionko bir Poborsky, ne de Plasil bir Nedved. Ortada da Rosicky olmayınca, Çekler son derece statik bir orta sahayla oynamak zorunda kalıyor.

Sonuç olarak Çek Cumhuriyeti duran toplar dışında rakip kaleye hiç gidemeden, bir ters topla maçı kazandı. Zaten 71'de gelen golden sonra, maç Çek yarı sahasında geçti. Burada da Cech-Rozenhal-Ujfalusi üçlüsünün iyi performansı etkili oldu, özellikle de Cech. Gerçekten bambaşka bir kaleci bu. Kafasındaki dikiş sayısı, yaşından fazla olan bu adam kesinlikle efsaneler arasına girecek gibi gözüküyor.

İlk maç performanslarına bakarsak, Çek Cumhuriyeti gruptan çıksa bile ileri gidemez, İsviçre'nin ise gruptan çıkması bu puan kaybıyla zor gözüküyor. Yoksa maçı hakeden taraf kesinlikle İsviçre'ydi.

Hiç yorum yok: